Cum să faci un site web: Ghid complet pentru începători

Se citește în 17 minute
Cum să faci un site web performant: 10 pași în 2024
Cuprins

Învață cum să faci un site care să-ți ofere cele mai mari șanse de a transforma cititorii în clienți. Ți-am pregătit un ghid cuprinzător, care te va ajuta pas cu pas, în special dacă ești un începător în web design. 

Ce este un site web și când ai nevoie de unul?

Un site web este un set de pagini conectate, accesibile prin internet, pe care poți posta texte, imagini, videoclipuri și alte elemente digitale care-ți evidențiază serviciile, produsele sau orice informații dorești să prezinți în lume. 

Crearea unui site este necesară când vrei să-ți crești afacerea, să devii mai cunoscut, să împărtășești cunoștințe sau să construiești o comunitate online. 

Un site eficient sau chiar o pagină web personală îți poate îmbunătăți imaginea profesională și poate transforma curioșii în cumpărători.

Cum să faci un site potrivit tipului tău de afacere (de prezentare, portofoliu, magazin online etc.)?

Dacă vrei să afli cum creezi un site cât mai potrivit pentru modelul tău de afacere, analizează website-urile competitorilor tăi direcți, selectând elementele care ți-ar îndeplini cel mai bine obiectivele. 

Sau îți poți imagina că ești unul dintre potențialii tăi clienți, pentru a identifica nevoile acestora de la site-ul tău. Întreabă-te:

 • Ce-ai vrea să citești? 
 • Cum ți-ar fi mai ușor să accesezi produsul? 
 • Ce ți-ar da încredere în website-ul respectiv?

Când lucrezi cu o agenție specializată, majoritatea furnizorilor includ consultanță pentru optimizarea modelului de website necesar afacerii tale în prețul de creare site

Iată câteva dintre cele mai comune exemple pe care le poți utiliza când planifici cum să faci un site perfect pentru domeniul tău:

 • Site de prezentare: Ideal pentru afaceri care vor să-și prezinte serviciile, inspirând încredere și construind o comunitate online.
 • Portofoliu: Perfect pentru artiști sau freelanceri care doresc să-și arate lucrările.
 • Magazin online: Necesar pentru vânzarea de produse direct pe internet. Uneori, se potrivește și business-urilor care vor doar să-și prezinte produsele, fără opțiunea de plată online. 
 • Blog: Excelent pentru cei care doresc să scrie și să publice articole regulat, pentru business-urile educaționale, coach și traineri etc..
 • Platformă educațională: Utilă pentru promovarea de cursuri și materiale educative online, ale tale sau ale furnizorilor tăi, dacă deții un business de afiliere în acest domeniu.

În funcție de website-ul ales, crearea unui site variază. Fiecare tip de website are specificațiile sale, programe și plugins care se potrivesc obiectivelor acestuia. 

Oricare ar fi tipul de site pe care îl alegi, începe procesul de planificare a cum să faci un site web pornind de la pașii de bază:

Pasul 1: Planifică-ți site-ul – cum se face un site de la 0?

Primul pas reprezintă planificarea site-ului, chiar și atunci când apelezi la servicii specializate de creare site web. Un specialist va trece în revistă obiectivele importante ale site-ului înainte de a începe lucrul la el, pentru că un plan bine gândit te va ajuta să economisești timp și resurse, evitând greșelile comune. 

Așadar, înainte de a te apuca de lucru, stabilește clar obiectivele pe care vrei să le îndeplinești printr-un website și publicul pe care vrei să-l atragi cu ajutorul acestuia. Abia apoi te poți interesa cum se face un site potrivit.

Cum creezi un site potrivit obiectivelor tale?

Pentru a-ți defini clar obiectivele website-ului tău, întreabă-te:

 • Ce funcție principală va avea site-ul meu? (de ex., informativ, comercial, educațional)
 • Care este publicul meu țintă? (de ex., profesioniști, afaceri, adolescenți, pasionați de tehnologie)
 • Ce acțiuni doresc să facă vizitatorii pe site-ul meu, cu ușurință? (de ex.,: să cumpere produse, să se înscrie la un newsletter, să acceseze articole, să cunoască brand-ul meu)

Răspunsurile la aceste întrebări îți vor ghida deciziile legate de cum să creezi un site perfect pentru tine. 

De exemplu:

De exemplu, un site destinat vânzărilor va avea nevoie de un magazin online ușor de navigat, în timp ce un site educativ ar putea beneficia de articole bine structurate și materiale descărcabile.

Cum creezi un site atractiv pentru publicul tău țintă?

Designul și funcționalitatea site-ului tău trebuie să fie aliniate cu preferințele publicului țintă:

 • Studiază preferințele vizuale și tehnice ale publicului tău. (de ex., tinerii pot prefera un design modern și interactiv)
 • Alege o schemă de culori și un layout care să rezoneze cu aceștia. (de ex., culori vii pentru un public tânăr, tonuri neutre pentru unul profesionist)
 • Asigură-te că site-ul este ușor de navigat și adaptat pentru dispozitive mobile, deoarece o mare parte din traficul web vine acum de pe telefoane și tablete.

Recomandarea specialiștilor:

Analizează principiile de design despre care îți vorbim în acest articol la Pasul 5. Îți recomandăm ca, încă de la început, să conturezi viziunea paletei de culori, a tipografiei pe care o vei folosi, a graficii implementate și așa mai departe. Aceste lucruri fac parte din strategia de branding a afacerii tale și au un impact extraordinar în atragerea clientelei pe care ți-o dorești.

Cum să faci un site cu adevărat util: Planifică-ți conținutul și structura site-ului 

Planifică ce conținut îți dorești să apară pe website în momentul lansării, pentru a-ți oferi suficient timp să-l creezi la standarde și pentru a putea gândi numărul de pagini necesare încă de la început:

 • Gândește o hartă a site-ului (sitemap) care să includă toate paginile principale și subpaginile pe care vrei să le ai.
 • Decide ce tip de conținut va fi pe fiecare pagină: texte, imagini, video, etc.
 • Asigură-te că fiecare pagină are un scop clar și că informațiile sunt ușor de accesat.
 • Optimizează conținutul pentru motoarele de căutare (SEO) folosind cuvinte cheie relevante, pentru a îmbunătăți vizibilitatea site-ului tău în rezultatele de căutare, așa cum explicăm la Pasul 6.

Pasul 2: Alege domeniul și găzduirea (hosting-ul)

Nu ai cum să faci un site web fără un domeniu și o găzduire. Însă alegerea acestora influențează cu 20% măsura în care site-ul tău va fi înțeles corect de către Google.

Găzduirea va influența performanța și accesibilitatea website-ului, ceea ce crește atât probabilitatea ca Google să te afișeze sus în căutări, cât și ca experiența utilizatorilor să fie una plăcută.

Ce este un domeniu și cum să alegi unul potrivit?

Un domeniu este adresa ta pe Internet, exact ca adresa fizică pentru casa ta. Este unic pentru site-ul tău și îi permite vizitatorului să te găsească online. 

Când alegi un domeniu:

 • Numele domeniului trebuie să fie scurt, ușor de reținut și de scris.
 • Alege un nume relevant pentru afacerea ta: Include cuvinte cheie legate de industria ta pentru a îmbunătăți SEO.
 • Evită cifrele și cratimele pentru că pot complica scrierea adresei tale web și pot duce la confuzii.
 • Alege un domeniu puternic: Domeniile cele mai puternice sunt cele care se adresează exact pieței pe care vrei să te afișezi din punct de vedere geografic. 

De exemplu:

Domeniile care se termină în „.ro” sunt mai puternice dacă vrei să te afișezi pe piața din România. În schimb, dacă ai o afacere globală, alege un domeniu „.com” când planifici cum să faci un site performant. Un specialist în servicii SEO te poate ajuta în selectarea unui domeniu strategic.

Recomandarea specialiștilor:

Îți recomandăm următoarele website-uri, unde poți găsi domeniile disponibile:

 • RoTLD: Autoritatea oficială pentru înregistrarea de domenii .ro. Recomandarea noastră pentru crearea unui website care se adresează pieței românești.
 • GoDaddy: Cunoscut pentru varietatea mare de nume de domenii disponibile și promoțiile frecvente. Recomandarea noastră pentru website-uri globale.
 • Namecheap: Oferă prețuri competitive și o interfață prietenoasă, împreună cu protecția privatății domeniului la un cost redus. O alternativă foarte bună la GoDaddy pentru website-uri globale.

Ce este găzduirea web și cum să alegi cel mai bun furnizor?

Găzduirea web este un serviciu care îți permite să publici un site web pe internet. Practic, un furnizor de găzduire web îți închiriază spațiu pe un server unde poți stoca fișierele site-ului tău, astfel încât acestea să fie accesibile pe internet pentru oricine.

Când alegi un furnizor de găzduire web (hosting), fii atent la următoarele aspecte esențiale:

 • Fiabilitate și timp de funcționare: Caută furnizori care garantează un timp de funcționare al serverului (uptime) de peste 99.5%. Acesta este un indicator al fiabilității serverelor lor.
 • Suport tehnic: Asigură-te că furnizorul oferă suport tehnic rapid și eficient, prin live chat sau la telefon.
 • Scalabilitate: Verifică dacă furnizorul îți permite să crești ușor numărul resurselor folosite, pentru a te putea adapta pe măsură ce site-ul tău crește.
 • Securitate: Alege un furnizor care oferă măsuri solide de securitate, cum ar fi backup-uri automate și certificate SSL.
 • Preț: Compară prețurile și asigură-te că obții cel mai bun raport calitate-preț. Uneori, furnizorii mai scumpi oferă servicii și suport mai bune.

Recomandarea specialiștilor:

Îți recomandăm următorii furnizori:

 • Datahost – Un furnizor de găzduire românesc, popular pentru opțiunile accesibile de hosting WordPress, SSD, fiabilitate și suport tehnic rapid, ceea ce îl face ideal pentru începători.
 • Kinsta – Recomandat adesea pentru website-uri internaționale construite cu WordPress, Kinsta oferă instalare ușoară și management optimizat pentru WordPress.
 • AWS (Amazon Web Services) – O opțiune robustă pentru găzduire cloud, ideală pentru aplicații online și site-uri care necesită scalabilitate mare și resurse considerabile.

Pasul 3: Alege un sistem de management al conținutului (CMS)

Cel mai popular sistem de management al conținutului este WordPress, pentru că este unul dintre cele mai flexibile sisteme, cu cea mai mare gamă de plugin-uri. 

În plus, optimizarea SEO în WordPress a website-ului este mult mai eficientă decât pe alte CMS-uri. 

Ce este un CMS și cum te poate ajuta?

Un sistem de management al conținutului (CMS) este o platformă software care facilitează crearea și administrarea conținutului pe site-ul tău.

CMS-urile oferă interfețe prietenoase utilizatorului, permitându-ți să postezi articole, să adaugi imagini și să modifici designul site-ului cu ușurință.

Exemple populare de CMS-uri (WordPress, Webwave, Wix etc.)

Ți-am pregătit o listă a celor mai populare CMS-uri din România, dacă te gândești cum să faci un site performant în 2024:

 1. WordPress
 2. Webflow
 3. HubSpot (o platformă completă pentru vânzări, care oferă și serviciul CMS)
 4. Webwave
 5. Wix
 6. Weebly
 7. Shopify (pentru e-commerce)

Familiarizează-te cu bazele HTML: Elemente, taguri și atribute

HTML este limbajul de bază (codul) pentru construirea paginilor web. Înțelegerea elementelor, a tagurilor și a atributelor HTML este esențială pentru a învăța cum se face un site care să funcționeze rapid și să fie înțeles de către Google, indiferent de CMS-ul și tema pe care le folosești. 

 • Elemente HTML sunt blocurile de construcție ale paginilor web, care includ textul, imaginea, videoclipul, animația, o coloană etc., cât și tag-urile de deschidere și închidere ale acestora. Elementele HTML pot fi tip block (ocupă o linie orizontală întreagă pe pagina web) sau inline (ocupă o dimensiune standard pe orizontală și pot fi ordonate unul după celălalt pe aceeași linie).
 • Fiecare element HTML este deschis și închis în taguri. De exemplu, <p> deschide un paragraf, iar </p> îl închide.
 • Atributele oferă informații suplimentare despre elemente, cum ar fi href în <a href=”https://example.com”>, care indică adresa URL a linkului. Poți utiliza mai multe atribute pentru un singur element HTML, separate prin spații, imediat după tag-ul de deschidere al elementului. 
ilustratie elemente html ghid creare site

Familiarizează-te cu bazele CSS: Stilizarea paginilor tale

CSS (Cascading Style Sheets) este un cod care te ajută să înveți cum se face un site cu design personalizat dorințelor tale. 

Prin învățarea CSS, poți ajusta culorile, fonturile, marginile și alte elemente de stilizare pentru a-ți face site-ul plăcut, ușor de navigat și fidel propriei tale viziuni.

Câteva proprietăți de bază ale CSS sunt:

 • Culoare: color pentru culoarea textului, background-color pentru culoarea de fundal.
 • Font: font-size pentru mărimea textului, font-family pentru tipul de font.
 • Aranjare: margin și padding pentru spațierea în jurul și în interiorul elementelor.
 • Dimensiuni: width și height pentru lățimea și înălțimea elementelor.

Dacă te copleșește lucrul cu limbaje precum HTML și CSS, cele mai multe CMS-uri îți oferă teme gata de utilizare. 

Dezavantajul acestor teme este faptul că sunt destul de restrictive (au o structură greu de modificat fără cunoștințe de programare) și, în general, nu ajută la optimizarea SEO a site-ului. 

ilustratie elemente css ghid creare site

Pasul 4: Asigură securitatea site-ului

Cum se face un site web sigur? Iată câteva practici fundamentale:

Protejarea site-ului tău împotriva atacurilor

Protejează-ți site-ul implementând un certificat SSL pentru criptarea datelor, utilizând parole complexe pentru conturile de administrare și instalând plugin-uri de securitate recomandate care monitorizează și blochează activitățile suspecte.

Iată ce înseamnă aceste lucruri și cum creezi un site sigur:

Implementarea certificatului SSL (Secure Socket Layer)

SSL criptează informațiile trimise între browser-ul utilizatorului și serverul tău, asigurând că datele sensibile (cum ar fi informațiile de plată și datele personale) nu pot fi interceptate de terți.

Majoritatea furnizorilor de hosting oferă certificat SSL ca parte a pachetului lor de servicii, uneori gratuit prin Let’s Encrypt, un furnizor de SSL popular și gratuit. 

Recomandarea specialiștilor:

Activează certificatul SSL din panoul de control al hosting-ului sau urmează ghidul specific furnizat de acesta.

Utilizarea parolelor complexe

Parolele slabe sunt ușor de ghicit și expun informațiile stocate pe website atacurilor cibernetice. 

Cum faci un site cu parole puternice? 

Folosește un generator de parole pentru a crea parole complexe și unice pentru conturile de administrare. 

Recomandarea specialiștilor:

Când te gândești cum să faci un site securizat dacă acesta include și conturi pentru utilizatorii tăi, implementează politici de parolă care să necesite combinarea literelor (majuscule și minuscule), numerelor și simbolurilor.

Instalarea plugin-urilor de securitate

Aceste plugin-uri monitorizează și blochează activități suspecte și potențialele încercări de hacking.

De exemplu:

Pentru WordPress, plugin-uri precum Wordfence și WP Cerber sunt foarte populare. Acestea oferă firewall-uri, scanare pentru malware și alte funcții de securitate.

Back-up și mentenanță regulată

Pentru a preveni pierderea datelor în cazul atacurilor sau erorilor tehnice, este vital să efectuezi backup-uri regulate ale site-ului tău. 

Pentru a fi sigur că site-ul tău este mereu actualizat cu ultimele versiuni ale software-ului folosit, ai nevoie de:

Automatizarea backup-urilor

Multe CMS-uri, inclusiv WordPress, au plugin-uri care permit setarea backup-urilor automate, cum ar fi UpdraftPlus sau All in One WP Migration. Configurează-le pentru a face backup-uri zilnice sau săptămânale, depinzând de frecvența cu care actualizezi site-ul.

Menținerea actualizărilor

Activează actualizările automate în CMS-ul tău sau verifică regulat disponibilitatea acestora. Nu uita să actualizezi și temele și plugin-urile când e nevoie (vei primi notificări).

Pasul 5: Design și utilizare – Cum faci un site performant?

Iată cum faci un site atrăgător și ușor de utilizat, cu ajutorul câtorva principii de bază ale designului web:

Principii de design web

 1. Simplitate: Menține designul simplu și curat pentru a facilita navigarea și pentru a nu distrage atenția utilizatorilor de la conținutul important.
 2. Consistența: Folosește aceleași scheme de culori, tipuri de fonturi și stiluri de layout pe întregul site pentru a crea o experiență unitară pentru vizitatori.
 3. Navigație ușoară: Asigură-te că navigația pe site este intuitivă. Meniul ar trebui să fie ușor de găsit și de folosit, iar legăturile importante să fie evidențiate.
 4. Ierarhia vizuală: Evidențiază conținutul important cu ajutorul elementelor mari sau aranjate central în pagina web. 
 5. Accesibilitate: Asigură-te că site-ul tău este accesibil tuturor utilizatorilor, inclusiv celor cu dizabilități. Acest lucru include alegerea contrastelor adecvate, utilizarea etichetelor pentru imagini (alt text) și a te asigura că site-ul poate fi navigat folosind doar tastatura. 

Crearea unui design responsive (adaptabil pe dispozitive mobile)

Un design responsive asigură că site-ul tău arată bine și funcționează corect pe toate dispozitivele, de la desktopuri la smartphone-uri și tablete.

Recomandarea specialiștilor:

Dacă ai ales să folosești un CMS ca WordPress, asigură-te că tema pe care o implementezi este responsivă, prin a o accesa de pe mobil. Într-o temă cu design responsiv bun, toate elementele de pe desktop ar trebui să se rearanjeze automat pe mobil.

Dacă ai ales să faci un site de la zero în HTML, folosește CSS media queries pentru a seta stiluri diferite în funcție de dimensiunea ecranului și orientare. Framework-uri precum Bootstrap pot fi de asemenea folosite pentru a accelera procesul de design responsive.

Pasul 6: Implementează principii de bază SEO – Crearea unui site care apare în primele rezultate pe Google

Crearea unui site care apare în primele rezultate pe Google pentru căutările care te interesează ține atât de optimizarea codului, cât și de optimizarea conținutului, de aparițiile în presă și, pe scurt, de foarte multe detalii care se schimbă constant. 

În crearea site-ului, noi îți recomandăm implementarea tehnicilor de bază, pe care le poți regăsi în detaliu și în ghidul nostru complet pentru optimizarea SEO.  

Tehnici de bază SEO: titluri, meta descrieri, utilizarea cuvintelor cheie

 • Titluri: Asigură-te că fiecare pagină are un titlu unic, care include cuvintele cheie relevante pentru conținutul paginii și care descrie clar și pe scurt ideea principală din pagină. Aceste titluri trebuie marcate ca H1 și îți recomandăm să nu depășească 530 de pixeli.
 • Meta titluri și meta descrieri: Meta titlurile și meta descrierile apar în pagina de rezultate Google (pentru utilizatori și pentru robot) pentru fiecare pagină a website-ului tău. Ele nu apar pe site. Astfel, meta titlurile trebuie să îndeplinească aceleași criterii ca H1, iar meta descrierile trebuie să fie atractive, să încurajeze clicurile utilizatorilor și să includă cuvinte cheie relevante pentru pagina pe care o descriu.
 • Utilizarea cuvintelor cheie: Selectează cuvinte cheie relevante pentru conținutul fiecărei pagini și folosește-le în mod natural în titluri, în subtitluri (marcate cu H2, H3, H4, etc.), în meta descrieri, headere și în corpul textului. Evită supraîncărcarea cu cuvinte cheie (keyword stuffing), deoarece acest lucru poate duce la penalizări de la Google, iar pagina ta nu va mai apărea între primele rezultate.
 • Respectă ierarhia subtitlurilor: Pe o pagină, ai nevoie de un singur H1. Apoi, îți recomandăm să utilizezi subtitluri marcate ca H2. Dacă ai nevoie să delimitezi textul de sub H2 de un alt subtitlu legat de subiectul acelui H2, marchează-l ca H3. Și tot așa.

Recomandarea specialiștilor:

Câteva site-uri care te vor ajuta să implementezi aceste principii de bază:

 • https://www.highervisibility.com/seo/tools/serp-snippet-optimizer/ – te ajută să scrii H1-uri, meta titluri și meta descrieri care nu depășesc numărul recomandat de pixeli. Este gratuit.
 • https://ahrefs.com/ și https://www.semrush.com/ – îți permite să găsești cuvintele cheie necesare fiecărei pagini. Aceste instrumente nu sunt gratuite, însă poți opta pentru perioade de probă fără plată.
 • http://www.seobook.com/ – te ajută să calculezi densitatea de cuvinte cheie dintr-un text (densitatea nu trebuie să fie cu mult mai mare decât cea regăsită la competitori. Fără plată.
 • https://www.seoquake.com/index.html – o extensie care îți arată densitatea cuvintelor cheie de pe o pagină a unui website (a ta sau a unui competitor), precum și alte informații importante ca meta titlurile și meta descrierile folosite, numărul total de cuvinte etc.

Crearea conținutului care susține obiectivele SEO

 • Conținut de calitate: Scrie conținut text original, informativ și valoros, care răspunde întrebărilor și nevoilor publicului tău țintă. Paginile care îți prezintă produsele sau serviciile au nevoie de multe detalii relevante, o structură clară și poze sau videoclipuri care să arate ce înseamnă experiența de a le achiziționa. 
 • Conținut informațional: Paginile informative (tip blog) trebuie să fie relevante pentru nișa ta și să ofere informații care chiar folosesc cititorilor interesați.
 • Optimizarea pentru cuvinte cheie: Include cuvinte cheie în mod strategic, dar asigură-te că utilizarea lor se face natural în contextul oricărei pagini.
 • Actualizarea regulată a conținutului: Google favorizează site-urile care sunt actualizate frecvent cu conținut nou și relevant. Consideră adăugarea unui blog pe site-ul tău pentru a posta regulat articole noi.
 • Link-uri strategice, relevante în context: Arată-i lui Google care sunt paginile importante de pe site-ul tău, făcând trimitere la ele prin link-uri inserate pe text (pe un cuvânt cheie relevant pentru pagina spre care duce link-ul), în contexte naturale. 

Recomandarea specialiștilor:

Deși cele mai multe link-uri trebuie să trimită utilizatorii către paginile importante (pagina de pornire, paginile de produs și de servicii etc.), îți recomandăm ca nicio pagină a site-ului să nu rămână fără link dinspre și înspre ea (să nu devină o pagină orfană).

Pasul 7: Postează conținut atrăgător și cu adevărat util

Când planifici cum să îți faci un site care să ofere conținut valoros și atrăgător, construiești practic fundația pentru transformarea vizitatorilor în clienți loiali.

În cadrul agențiilor specializate, serviciile de content marketing pot lua mai multe forme: de la conținutul text pentru site, la conținutul foto sau video, campaniile pentru rețelele sociale, advertoriale și mai mult. 

Însă, atunci când îți creezi singur site-ul, e important să te concentrezi pe a concepe cel mai atrăgător conținut (ca formă, tip și informație) pentru potențialii tăi clienți. 

Cum scrii conținut atrăgător pentru potențiali clienți? 

 1. Cunoaște-ți audiența: Înțelege nevoile și interesele publicului tău țintă. Acest lucru te va ajuta să creezi conținut care rezonează cu acesta, fie că este text, foto sau video.
 2. Folosește un ton adecvat în conținutul text: Alege un ton care se potrivește brandului tău și publicului țintă, fie el informal, profesional sau instructiv și asigură-te că îl folosești consecvent în tot textul.
 3. Structurează clar textele: Utilizează titluri, subtitluri, puncte importante și liste pentru a ajuta cititorii să ajungă rapid la informațiile esențiale.
 4. Include îndemnuri la acțiune: Îndeamnă cititorii să acționeze, fie că este vorba de abonarea la un newsletter, partajarea conținutului,efectuarea unei achiziții sau completarea unui formular de contact.

Importanța multimedia: imagini, video și audio

În procesul de planificare a cum să faci o pagină web atrăgătoare, materialele vizuale și audio sunt vitale pentru că acestea rețin mai mult timp utilizatorii pe paginile tale web, ceea ce reprezintă un semn bun din două motive: 

 1. Cresc șansele ca utilizatorii chiar să te contacteze;
 2. E un semnal bun pentru Google, care va înțelege ușor că oferi conținut valoros și te va plasa mai sus în rezultate.

Uneori, un videoclip, o imagine sau un fișier audio poate explica un concept mai bine decât textul și poate transmite starea pe care vrei să o oferi utilizatorilor (sau imaginea ta de brand) cu mult mai mult impact decât în scris.

Recomandarea specialiștilor:

Utilizează etichete alt pentru imagini și optimizează titlurile și descrierile videoclipurilor pentru a le îmbunătăți SEO (pentru ca și Google să le înțeleagă).

Folosește instrumente specializate pentru a crea materiale vizuale și audio de calitate, cum ar fi Canva pentru design grafic și Audacity pentru editare audio.

Pasul 8: Testează site-ul înainte de lansare și indexare

Alocă timp pentru testări când planifici cum să creezi un site web de la 0. 

Odată ce Google te va indexa (va introduce site-ul tău în baza sa de date) cu greșeli flagrante, va dura mult timp până îl va verifica din nou și va vedea modificările făcute.

Testarea funcționalității pe diferite browsere și dispozitive

 • Utilizează instrumente de testare ca PageSpeed Insights sau BrowserStack , care permit testarea site-ului pe multiple combinații de browsere și dispozitive fără a le avea fizic.
 • Ajustează rezoluțiile în browserul tău folosind Developer Tools pentru a verifica cum se comportă designul pe diferite dimensiuni de ecran.
 • Folosește toate elementele interactive, cum ar fi formularele de contact, butoanele de navigare și linkurile, pentru a verifica dacă acestea funcționează corespunzător pe fiecare browser și dispozitiv.

Colectarea și interpretarea feedback-ului utilizatorilor

Feedback-ul direct de la utilizatori îți poate oferi informații valoroase despre cum să faci o pagină web atrăgătoare:

 • Implementează formulare de feedback sau secțiuni de comentarii, invitând utilizatorii să lase impresii despre conținut, produse sau servicii.
 • Roagă câțiva prieteni să navigheze pe site și cere-le o părere. Observă-i în timp ce navighează pe site și notează orice dificultăți întâmpinate.
 • Folosește Google Analytics pentru a înțelege comportamentul utilizatorilor pe site și identifică paginile care nu sunt accesate și cele pe care utilizatorii nu petrec timp suficient.

Pasul 9: Lansează site-ul corect!

Asigură-te că toate elementele sunt verificate și funcționează corect pentru a evita problemele post-lansare.

Care sunt cele mai importante verificări finale înainte de lansare?

Iată o trecere pe scurt în revistă a celor mai importante verificări finale pentru o pagină web personală și pentru întregul site. Asigură-te că:

 • Textele sunt corecte gramatical și lipsite de greșeli tipografice.
 • Imaginile sunt optimizate pentru web (dimensiuni reduse, dar calitate bună).
 • Toate linkurile interne și externe funcționează și nu duc la pagini de eroare.
 • Site-ul încarcă rapid (verifică viteza de încărcare cu Lighthouse sau Pingdom).
 • Certificatul SSL este activ și funcțional pentru a asigura o conexiune securizată.
 • Formularele de contact și alte funcționalități interactive sunt testate și funcționale.
 • Meta titlurile și descrierile sunt setate corect pentru fiecare pagină.
 • Structura URL-urilor este curată și conform standardelor SEO.
 • Site-ul este conectat la Google Search Console, Bing Webmaster Tools și alte instrumente de monitorizare precum Google Analytics și/sau Matomo.
 • Politica de confidențialitate și termenii și condițiile sunt accesibile utilizatorilor și actualizate conform legislației în vigoare.

Pasul 10: Pregătește terenul pentru promovarea, mentenanța și actualizarea site-ului

Indiferent dacă vrei să ajungi la mai mulți clienți sau doar să creezi un website de prezentare, e întotdeauna avantajos ca oricine să te poată găsi rapid, ușor și frecvent în mediul online. 

O prezență digitală puternică îți aduce întotdeauna credibilitate, ca o carte de vizită bine pusă la punct. 

Așadar, promovarea, mentenanța și actualizarea constantă îți asigură o prezență impecabilă. De aceea, îți recomandăm să le incluzi în planul de creare a unui site.

Iată cele mai comune metode de promovare, mentenanță și actualizare ale site-ului tău:

Promovarea site-ului

 • Continuă să îmbunătățești SEO-ul site-ului prin adăugarea de conținut relevant și prin optimizarea tehnică.
 • Folosește platforme de social media pentru a-ți promova site-ul și a atrage vizitatori.
 • Investește în reclame pe Google Ads sau pe rețele sociale pentru a genera trafic către site.

Mentenanța site-ului

 • Asigură-te că CMS-ul, plugin-urile și temele sunt mereu actualizate pentru a evita vulnerabilitățile de securitate.
 • Implementează un sistem de backup automat pentru a proteja datele site-ului în caz de probleme.
 • Folosește instrumente precum Google Analytics pentru a monitoriza performanța site-ului și pentru a identifica zonele care necesită îmbunătățiri.

Actualizarea conținutului

 • Actualizează conținutul existent pentru a-l menține relevant pentru vizitatori.
 • Continuă să publici conținut nou pentru a menține interesul vizitatorilor și pentru a îmbunătăți clasamentul SEO.

Resurse și instrumente utile

Instrumente online pentru dezvoltatori

 • Google Analytics: Urmărește traficul site-ului și comportamentul utilizatorilor.
 • Google Search Console: Monitorizează performanța site-ului în rezultatele căutării Google.
 • WordPress: O platformă CMS populară pentru construirea și gestionarea site-urilor.
 • SEMrush: Un set de instrumente pentru SEO, content marketing și cercetare de piață.
 • Ahrefs: Instrumente pentru analiza backlinkurilor, cercetarea cuvintelor cheie și auditul SEO.
 • Canva: Un instrument util pentru designul grafic, ideal pentru crearea de imagini pentru site și postări sociale.
 • Mailchimp: Platformă de email marketing pentru gestionarea abonaților și campaniilor de email.
 • Asana: Un instrument de gestionare a proiectelor, util pentru organizarea sarcinilor și colaborarea cu echipa.