Content marketing: Definiție și ghid complet

Se citește în 16 minute
ilustratie content marketing
Cuprins

Află ce este content marketing și cum poți crea cele mai eficiente campanii pentru afacerea ta! Ti-am pregătit un ghid cu toate informațiile de care ai nevoie.

Ce este content marketing?

Content marketing este o strategie de marketing digital care constă în crearea, publicarea și distribuirea de conținut relevant și valoros pentru a atrage și a reține o audiență bine definită și pentru a îndeplini obiectivele companiei tale (de exemplu, a deveni mai cunoscut, a atrage clienți, a defini imaginea publică și așa mai departe).

Serviciile de content marketing precum cele pe care le oferim și noi se referă în principal la conținutul de tip text, dar, deseori, includ și conținut vizual, video, audio, în diferite formate.

De ce este important content marketing-ul în marketing digital?

Content marketing-ul este esențial în marketingul digital pentru că influențează mai multe aspecte importante:

 • Crește șansa ca motoarele de căutare să-ți înțeleagă website-ul și să te afișeze în primele rezultate la căutările potențialilor clienți.
 • Îți oferă șansa să-ți demonstrezi autoritatea în domeniul business-ului tău, atât pentru motoarele de căutare cât și pentru cititori.
 • Atrage și menține o audiență fidelă indiferent de platforma pe care îl postezi.
 • Conturează imaginea afacerii tale.

Beneficiile content marketing-ului

 • Câștigă încrederea audienței tale. Când oferi conținut valoros (relevant și util), utilizatorii interesați te vor urmări constant, te vor considera o resursă de încredere, mai întâi de informații și apoi de servicii/produse.
 • Sprijină obiectivele SEO. Conținutul de calitate ajută la îmbunătățirea vizibilității pe motoarele de căutare.
 • Aduce mai mulți potențiali clienți. Conținutul atrăgător încurajează vizitatorii site-ului sau platformei tale să lase informații de contact.
 • Sporește interacțiunile de calitate pe canalele de social media. Conținutul partajabil poate crește vizibilitatea brandului tău pe platformele sociale.
 • Crește loialitatea clienților. Conținutul regulat și relevant menține compania ta în mintea consumatorilor.
 • Are un raport bun calitate-preț. Content marketing-ul este mai ieftin decât multe alte forme de publicitate și are efecte puternice.
 • Îmbunătățește recunoașterea brandului. O strategie consecventă de content marketing poate crește semnificativ numărul celor care îți recunosc brandul.
 • Facilitează feedback-ul și interacțiunea. Poate crea un dialog între compania ta și consumatori.
 • Se poate adresa mai multor tipuri de audiență. Conținutul poate fi personalizat pentru a satisface nevoile specifice ale diferitelor segmente de public.

Și lista poate continua, dar ideea este simplă: content marketing-ul este o investiție în relația ta cu clienții și în viitorul afacerii tale.

Tipuri de content marketing

Tipurile de content marketing sunt definite în funcție de platforma pe care te promovezi și de publicul căruia te adresezi. În principiu, ele includ conținut scris, vizual, video și audio (pentru website, pentru social media sau pentru platforme precum YouTube, Patreon, Udemy etc.).

tipuri de content marketing

Content marketing pentru website

Strategiile de content marketing pentru website-ul tău se concentrează pe trei obiective esențiale:

 1. Îndeplinirea standardelor motoarelor de căutare.
 2. Îndeplinirea nevoilor publicului tău (de informare și interacțiune).
 3. Conturarea unei imagini clare și atrăgătoare a companiei tale.

Recomandarea specialiștilor:

Fiecare decizie, de la stabilirea paginilor și articolelor postate, la frecvența cu care postezi, mărimea articolului, stilul textului, cuvintele cheie, pozele, grafica și videoclipurile încorporate, trebuie să urmărească îndeplinirea tuturor celor trei obiective. 

Altfel, riști fie să ajungi la utilizatori care nu vor rămâne pe website și nu vor avea încredere în serviciile sau produsele pe care le oferi, fie să nu ajungi niciodată la utilizatori pentru că motorul de căutare nu poate înțelege website-ul ca pe o resursă de încredere și nu îl expune în rezultate.

Campanii de presă

Content marketing prin campanii de presă are rolul de a-ți oferi autoritate în domeniul tău, atât în ochii utilizatorilor cât și pentru motoarele de căutare. 

Pentru utilizatori, este simplu: când vezi o companie menționată într-un ziar sau site de renume, sunt șanse mari să ai mai multă încredere în legitimitatea și calitatea acelei companii. 

În plus, dacă articolul include un link către compania ta și este postat de un ziar citit de un număr mare de oameni, atunci crește și numărul de utilizatori care vor ajunge la tine pe website.

Pentru motoarele de căutare, contează mai multe elemente:

 • Autoritatea SEO a site-ului ziarului în care este publicat articolul
 • Relevanța ziarului pentru domeniul afacerii tale
 • Numărul de cuvinte al articolului
 • Relevanța linkului care trimite către website-ul tău relativ la titlul articolului
 • Ancora (cuvintele pe care este inserat linkul către website-ul tău)
 • Contextul ancorei (paragraful în care ai integrat ancora și subtitlul sub care se află paragraful)

De exemplu:

Un articol despre tipuri de terapie potrivite unei anumite condiții va oferi autoritate website-ului tău dacă inserezi un link către pagina de servicii ale unei clinici de psihologie care descrie un anumit tip de terapie, într-un paragraf în care descrii acel tip de terapie. Textul trebuie să curgă logic și natural.

Un articol care vorbește despre autoturisme și oferă un link către o pagină despre terapie are mai multe șanse să-ți aducă penalizări (să scadă vizibilitatea acelei pagini).

Content marketing pentru Social Media

Campaniile de content marketing pentru social media se pliază pe rețeaua socială pe care postezi. Platforme precum Instagram și TikTok au nevoie de postări frecvente, deseori zilnice și conform cerințelor algoritmului. 

Deși aici accentul e pus pe conținutul video și, în anumite cazuri, pe poze și grafică, textul descrierilor, tag-urile și cuvintele cheie folosite au un impact destul de mare.

Alte platforme, precum LinkedIn și Facebook, nu necesită postări zilnice neapărat și se bazează mai mult pe text. Conținutul vizual este mai mult un bonus pentru utilizatori decât un factor esențial pentru algoritmul platformelor. 

Strategii de content marketing pentru YouTube

Crearea de conținut pentru YouTube înseamnă mai mult decât a face videoclipuri; înseamnă a construi o poveste în jurul brandului tău care rezonează cu publicul tău, cu ajutorul conținutului video de calitate. 

Și mai înseamnă SEO. Mult SEO. 

Textul descrierilor, categoriile de videoclipuri, tag-urile și timestamp-urile sunt modul în care clarifici pentru algoritmul YouTube exact ce oferi în conținutul video. 

Cu cât mai optimizate sunt aceste elemente, cu cât e videoclipul tău mai ușor de înțeles, cu atât mai multe șanse ai să îți crești audiența. 

Frecvența cu care postezi este și ea un factor important. 

De exemplu:

Să ne imaginăm că ai o afacere de cofetărie artizanală. Creezi un vlog săptămânal pe YouTube unde împărtășești povestea din spatele fiecărei prăjituri, oferi tutoriale de decorare a torturilor și organizezi sesiuni Q&A cu urmăritorii tăi. 

Aceste videoclipuri nu doar că te ajută să-ți arăți expertiza în domeniul tău, dar creează și o comunitate de clienți fideli și pasionați de arta cofetăriei.”

Când ai nevoie de content marketing?

Ai nevoie de content marketing oricând vrei să-ți crești afacerea online, să-ți consolidezi brandul sau să atragi mai mulți clienți.

Noi oferim strategii de content marketing ca parte a serviciilor Revelia de creare site web pentru că, atunci când ești la început, website-ul tău are nevoie de tot ajutorul pentru a fi înțeles de motoarele de căutare și pentru a ajunge la utilizatori. 

Chiar și dacă nu vrei să-ți creezi un website, ci te promovezi pe rețele de socializare sau pe alte platforme precum YouTube, Patreon etc., strategia de content marketing e decisivă când vine vorba de a ajunge la audiența potrivită și a o reține.

Strategii de content marketing: Ce înseamnă și cum le creezi?

Strategiile de content marketing reprezintă o serie de decizii asupra conținutului, platformelor potrivite și frecvenței de postare necesare pentru a îndeplini obiectivele afacerii tale rapid. 

Ca să creezi strategii de content marketing de succes, recomandarea noastră este să urmezi cu o serie de pași de bază:

1. Înțelege afacerea pe care o promovezi

Primul pas este să-ți cunoști afacerea pe dinafară. Ce valori reprezintă? Ce probleme rezolvă pentru clienți? Care-i este competiția și cum te poți diferenția? Cum se promovează competitorii din domeniu? Cum vrei tu să te prezinți?

Dacă ai nevoie de un exemplu, în ghidul nostru despre idei de afaceri profitabile în 2024, am răspuns la câteva astfel de întrebări pentru mai multe domenii.

Cu răspunsurile tale, vei începe să desenezi strategia de content marketing.

2. Identifică audiența

Pentru a-ți identifica audiența și a defini profilul clienților tăi, te ajută să răspunzi cât mai exact unor întrebări precum:

 • Ce tip de clienți îți dorești? 
 • Ce le place și ce îi interesează? 
 • Ce nevoi au și cum le poți îndeplini, atât gratuit cât și contra cost? 
 • Ce stil de comunicare li se potrivește? 
 • Ce platforme frecventează? 
 • La ce tip de content reacționează cel mai bine?

Profilul clientului te ajută să decizi tipul de conținut de care ai nevoie, platformele pe care vei posta, cât de des vei posta – elemente esențiale ale strategiei tale de conținut. 

3. Identifică cele mai utile tipuri de content marketing în funcție de nișă

Pentru a identifica cele mai potrivite tipuri de content marketing pentru nișa în care activezi, e necesar să:

 • Evaluezi succesul conținutului anterior pentru a vedea ce tipuri de conținut au avut cea mai mare rezonanță cu audiența ta. Dacă ești la început, analizează website-urile competitorilor tăi.
 • Cercetezi concurența chiar dacă nu ești la început! Te va ajuta să înțelegi pentru a înțelege ce tipuri de conținut folosesc alte afaceri, ce are succes și cum poți face ceva diferit sau mai bine.
 • Testezi diferite formate de conținut pentru a vedea ce generează cel mai mult angajament și conversii (cititori care-ți cer o ofertă).

De exemplu:

Nu toate tipurile de conținut vor rezona cu fiecare nișă. Tutorialele video pot fi perfecte pentru o afacere de bricolaj, în timp ce articolele detaliate de blog sunt ideale pentru un consultant financiar.

4. Stabilește stilul potrivit pentru content marketing

Stilul conținutului, fie el text, fie el vizual, audio sau video, te ajută cel mai mult când reflectă clar prezența brandului tău și când este accesibil și atractiv pentru profilul clientului tău. Ar trebui să fie profesional, formal, prietenos, informativ, distractiv?

Recomandarea specialiștilor:

E recomandat ca stilul conținutului să fie același întotdeauna. Atât pe blog, cât și în paginile de servicii. Atât în text, cât și în videoclipuri sau imagini. Pe site-ul tău și pe profilul de social media. Peste tot.

5. Analizează cuvintele cheie și competiția

Unul dintre scopurile principale ale strategiilor de content marketing este să susțină obiectivele SEO. Deși optimizarea SEO este un proces amplu în sine, utilizarea conținutului ca parte din strategia de optimizare e absolut neapărată pentru rezultate pozitive de lungă durată.

De pildă, specialiștii noștri recomandă deseori ca optimizarea sau crearea conținutului să facă parte din oferta de servicii SEO pentru website-urile care nu au o strategie de content marketing. 

Cum se mai spune prin industrie, Content is king.

Astfel, orice text scris (pe site, pe rețelele de socializare, în descrierile de pe YouTube, în descrierile ALT ale pozelor etc.) trebuie să conțină cuvintele cheie potrivite, într-un număr corespunzător, în locuri esențiale (titluri, descrieri meta, definiții și așa mai departe). 

Aceste detalii se stabilesc în funcție de strategiile competitorilor cu cel mai mare succes și conform obiectivelor tale de business. 

6. Creează un calendar editorial

Calendarul editorial îți permite să vezi în ansamblu strategia de content marketing pe termen scurt și lung, astfel încât să o poți implementa într-un mod organizat și să o poți ajusta cu ușurință în funcție de rezultatele obținute.

Organizarea este cheia unei strategii de content marketing eficiente:

 • Planifică în avans tipurile de conținut, subiectele și datele de publicare.
 • Utilizează un instrument de planificare pentru a organiza și a urmări progresul conținutului.
 • Fii flexibil și ajustează calendarul în funcție de feedback-ul audienței și de performanța conținutului.
 • Include în calendarul tău și datele pentru actualizări ale conținutului. 

Recomandarea specialiștilor:

Pentru a crea un calendar editorial, poți folosi și doar Google Sheets. Pentru calendare mai avansate, noi recomandăm Asana sau Airtable.

7. Actualizează în mod regulat conținutul

Actualizarea conținutului te ajută din două puncte de vedere:

 1. Motorul de căutare înțelege că website-ul tău e activ și întreținut, ceea ce îi semnalează că oferi o resursă de încredere. 
 2. Menții atenția publicului, rămânând relevant. 

Când actualizezi conținutul, asigură-te că revizuiești orice conținut mai vechi de o lună pentru a te asigura că este încă relevant și că răspunde tendințelor din industrie. Cercetează cuvintele cheie și actualizează conținutul conform noilor căutări descoperite. 

Interacționează cu audiența ta pentru a actualiza conținutul și conform feedback-ului publicului. Poți face acest lucru cu ajutorul unei secțiuni de comentarii, răspunzând recenziilor (unde e cazul) și prin postări care adresează direct publicul (pentru actualizări de program, de prețuri, pentru a anunța evenimente etc.).

Cum creezi conținut informat SEO?

Crearea de conținut optimizat pentru motoarele de căutare (SEO) este neapărată pentru a aduce contentul în atenția publicului țintă. Iată câțiva pași pentru a produce conținut care nu doar că atrage vizitatori, dar și îi menține interesați:

 1. Cercetarea și utilizarea cuvintelor cheie: Începe cu o cercetare amănunțită a cuvintelor cheie relevante pentru subiectul tău. Utilizează instrumente precum Google Keyword Planner, Ahrefs sau Semrush pentru a identifica cuvinte cheie cu volum mare de căutare și concurență scăzută sau medie. Alege cuvinte cheie care sunt specifice nișei tale și relevante pentru audiența ta.
 2. Planificarea conținutului: Pe baza cuvintelor cheie selectate, planifică tipurile de conținut pe care le vei crea. Poate fi vorba de articole de blog, studii de caz, pagini de produs, ghiduri etc. Gândește-te la formatul care răspunde cel mai bine intenției de căutare a audienței tale.
 3. Crearea conținutului de calitate: Scrie conținut care este într-adevăr util pentru cititorii tăi. Asigură-te că este bine structurat, ușor de citit și informativ. Include cuvintele cheie în mod natural în text, fără a le forța, pentru a menține conținutul plăcut și accesibil.
 4. Optimizarea SEO on-page: Pe lângă includerea cuvintelor cheie în conținut, asigură-te că optimizezi elementele on-page: titlurile (H1, H2, H3 etc.), meta descrierile, URL-urile, imaginile (atributele alt) și link-urile interne. Aceste optimizări ajută la îmbunătățirea vizibilității în motoarele de căutare.
 5. Promovarea conținutului: După publicare, promovează conținutul tău pe rețelele sociale, prin email marketing și alte canale relevante pentru a atrage trafic. De asemenea, ia în considerare construirea de link-uri (backlinks) de calitate către conținutul tău de la site-uri relevante și autoritare din industrie cu ajutorul aparițiilor în presă sau a mențiunilor.
 6. Analiza și ajustarea conținutului: Folosește instrumente de analiză, cum ar fi Google Analytics, pentru a monitoriza performanța conținutului tău. Urmărește metrici precum traficul organic, durata sesiunilor și rata de conversie. Pe baza acestor date, ajustează și optimizează conținutul pentru a îmbunătăți performanța SEO.

Dacă aceste noțiuni ți se par complicate și stufoase, îți recomandăm ghidul nostru complet despre optimizarea SEO, unde explicăm termenii tehnici și principiile de bază ale optimizării website-urilor pentru motoarele de căutare. 

Cum identifici platforma potrivită pentru content marketing?

Alegerea platformei potrivite este esențială pentru a maximiza impactul strategiei tale de content marketing. Iată cum poți face asta:

 • Analizează obiectivele tale de promovare: Dorești să crești popularitatea brandului tău, să crești numărul potențialilor clienți sau să îmbunătățești loialitatea clienților? Diferite platforme pot servi diferite obiective.
 • Află unde își petrece timpul online publicul tău. Diferite tipuri de audiență sunt mai active pe anumite platforme decât pe altele. De exemplu, persoanele până în 30-35 de ani care caută să își dezvolte abilitățile muzicale sunt mai active pe TikTok, Instagram și Google decât pe LinkedIn (când caută aspecte legate de muzică).
 • Orientează-te conform tipului de conținut pe care îl produci: Unele platforme sunt mai bune pentru anumite tipuri de conținut. De exemplu, YouTube și Spotify sunt ideale pentru ASMR, în timp ce website-urile de tip portofoliu sunt excelente pentru artiști grafici.
 • Alege conform resurselor disponibile: Unele platforme necesită mai multe resurse, atât în termeni de timp cât și de bani. Evaluează capacitatea ta de a crea și menține conținut conform cerințelor fiecărei platforme.
 • Monitorizează rezultatele strategiei: Odată ce ai ales o platformă și ai început să postezi conținut, monitorizează performanța și ajustează strategia dacă este necesar.

Recomandarea specialiștilor:

Pentru website-uri de prezentare, noi îți recomandăm Wordpress. Optimizarea SEO în Wordpress este mai eficientă datorită flexibilității acestei platforme, însă necesită cunoștințe avansate de SEO.

Cele mai comune platforme pentru content marketing în 2024 

Conform studiului nostru din luna februarie 2024, cele mai comune platforme pentru content marketing în rândul antreprenorilor în acest an sunt:

Website personal în Wordpress

Website-ul personal este potrivit oricărui business pentru că motoarele de căutare continuă să aibă cei mai mulți utilizatori. Iar Wordpress este flexibil, cu teme ușor de modificat, plug-ins și alte elemente care te ajută să-ți desenezi site-ul exact așa cum îți place. 

Site-ul personal este nucleul prezenței tale online, unde ai control complet asupra conținutului și brandului. În ghidul nostru despre cum să faci un site web personal, explicăm și cum îți poți construi autoritate prin a publica articole, studii de caz și portofolii, pentru magazine online și orice model de business.

Agregatori 

Listările oferite de agregatori precum OLX sau platforme ca Medium și Reddit permit distribuirea conținutului către un public mare care este interesat de nișa ta. 

Astfel de platforme necesită anunțuri și interacțiune frecventă cu audiența ta, așa că sunt perfecte pentru a atrage trafic către site-ul tău și pentru a-ți construi o reputație bună în comunități specifice.

Social media

Social media este mediul perfect pentru orice tip de afacere. Avantajul lor principal față de motoarele de căutare este dinamicitatea audienței. 

Rețelele sociale îți permit să construiești o comunitate implicată mult mai ușor prin conversații directe cu audiența. 

Fiecare platformă are caracteristici unice și poate fi folosită pentru a atinge obiective diferite de marketing.

Cele mai populare platforme de social media pentru content marketing în 2024 conform Statista

Conform unui studiu recent Statista, cele mai populare platforme de social media în 2024 (pe baza numărului de utilizatori) sunt Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram și TikTok, urmate de alte rețele de nișă precum WeChat, Facebook Messenger și Telegram. 

platforme de social media pentru content marketing

Noi le-am selectat pe cele mai relevante pentru content marketing:

Facebook

În ciuda scăderilor recente în interes, Facebook rămâne dominant în peisajul rețelelor sociale. Facebook oferă acces la o audiență vastă și diversă. 

Este excelent pentru a construi comunități prin pagini de brand și grupuri, promovarea evenimentelor, blogurilor, promoțiilor și aparițiilor în presă, permițând o segmentare detaliată pentru campanii publicitare.

YouTube

A doua cea mai mare platformă de căutare după Google, YouTube este esențial pentru strategiile de content marketing bazate pe video. 

Oferă oportunitatea de a construi o legătură puternică cu publicul prin conținut educativ, de divertisment sau demonstrativ și permite postări non-video (poze, statistici, text) pentru interacțiunea cu audiența ta.

Instagram

Cu accentul său pe elementul vizual, Instagram este ideal pentru branduri care pot comunica eficient prin imagini și videoclipuri. 

Funcțiile Stories, Reels și IGTV extind sunt perfecte pentru a reține atenția audienței.

TikTok

Rapid devenit un gigant în rândul publicului mai tânăr, TikTok este locul perfect pentru conținut creativ, viral și ușor de consumat. Oferă oportunități unice de a atinge o audiență globală cu clipuri scurte și captivante.

Care este bugetul unei campanii de content marketing?

Calcularea bugetului unei campanii de content marketing pornește în general de la 100 EUR și poate crește exponențial, în funcție de:

 • Obiectivele campaniei: Costurile pot varia în funcție de scopul campaniei, fie că este vorba de creșterea notorietății brandului, creșterea numărului de potențiali clienți sau creșterea numărului de interacțiuni utile pe rețelele sociale.
 • Tipurile de conținut: Diferite formate de conținut au costuri diferite de producție. Videoclipurile, infograficele și campaniile de presă necesită un buget mai mare decât articolele de blog sau postările pe rețelele sociale.
 • Promovarea plătită: Include buget pentru promovarea plătită pe rețelele sociale și Google AdWords pentru a mări vizibilitatea conținutului.
 • Resursele interne vs. externalizarea: Decizia de a crea conținut intern sau de a externaliza poate afecta semnificativ costurile.

Pentru a stabili un buget, începe cu o evaluare clară a obiectivelor și resurselor disponibile, apoi alocă fonduri pentru fiecare componentă a strategiei tale de content marketing.

5 instrumente utile și gratuite pentru content marketing: Recomandările Revelia

Îți recomandăm câteva instrumente gratuite pentru content marketing care sunt perfecte pentru începători. 

Seoquake

Seoquake este o extensie de browser care oferă detalii SEO pentru orice pagină web. Este util pentru analiza concurenței, a cuvintelor cheie și volumului de text folosit de competiție și pentru optimizarea propriei pagini odată ce ai un draft urcat pe site.

SEOBook

SEOBook este potrivit pentru conținut text pe website-ul tău. Oferă o gamă largă de instrumente SEO, inclusiv un analizor de cuvinte cheie și un program pentru verificarea densității cuvintelor cheie, esențiale pentru optimizarea conținutului înainte de a-l publica.

Este extrem de util pe browserul FireFox, pentru care oferă trei extensii ideale pentru analiza competiției.

Canva

Un instrument de design grafic ușor de utilizat, Canva este perfect pentru crearea rapidă a imaginilor pentru bloguri, a postărilor pe rețele sociale și alte materiale de marketing.

Canva oferă mai multe șabloane și instrumente gratuite, însă are și elemente mai avansate pe care le oferă celor cu abonament Premium.

Headliner

Headliner e o aplicație perfectă pentru promovarea podcasturilor și oferă instrumente de editare video pe YouTube și alte rețele sociale. 

Headliner oferă o parte din servicii gratuit și poți folosi funcții mai avansate contra cost. 

HubSpot

Cu HubSpot, ai acces la o suită de instrumente de marketing, inclusiv CRM, email marketing, și managementul conținutului prin calendare editoriale ușor de personalizat, pentru a ajuta la automatizarea și optimizarea campaniilor de content marketing.

logo hubspot

5 exemple de campanii de content marketing de succes

Ca să-ți faci o idee mai clară asupra campaniilor de content marketing, am ales câteva exemple de succes, care i-au inspirat de multe ori și pe specialiștii Revelieni. 

1. HubSpot – Blogging și Resurse Educative

HubSpot a devenit un lider în marketingul digital în special prin HubSpot Blog, unde postează lunar resurse educaționale gratuite, cum ar fi bloguri, webinarii, podcasturi, studii de caz și articole specializate ale experților în marketing de oriunde din lume. 

Este exemplul perfect de strategie de content marketing pe website care construiește autoritate în domeniu și fidelizează audiența (așa cum ne-a fidelizat și pe noi!).

Elemente de succes

 • Conținut educațional cu adevărat util
 • Optimizare SEO puternică
 • Tipuri diverse de conținut: mult text, video, audio
 • Categorii utile (newslettere, videoclipuri, podcasturi, bloguri)
 • Resurse adiționale (resurse academice, cursuri, e-books, șabloane utile, kituri și instrumente pentru marketing etc.)

2. Blendtec – „Will it Blend?”

Producătorul de blendere Blendtec a lansat o serie de videoclipuri intitulată „Will it Blend?” în care fondatorul companiei, Tom Dickson, își folosea blenderele pentru a măcina diverse obiecte, de la bile de golf până la iPhone-uri. 

Campania este un exemplu clasic de content marketing prin conținut video, viralizat pe YouTube și pe rețele de socializare.

Elemente de succes

 • Videoclipurile virale
 • Umorul
 • Demonstrații și recenzii de produs neobișnuite

3. GoPro – User-Generated Content

GoPro a încurajat utilizatorii să împărtășească propriile lor videoclipuri capturate cu camerele GoPro, pe care compania le-a promovat apoi pe propriile canale de social media și website. 

Această strategie a pus utilizatorii în centrul atenției și le-a oferit posibilitatea de a deveni relativ faimoși. 

Campania e perfectă pentru promovarea produsului, pentru vizibilitatea brandului și pentru creșterea numărului de utilizatori implicați pe website și pe rețelele de socializare.

Elemente de succes

 • Conținut generat de utilizatori
 • Autenticitatea poveștilor promovate
 • Promovarea comunității

4. Airbnb – „We Accept”

Campania „We Accept” de la Airbnb a fost lansată ca răspuns la tensiunile politice și sociale globale și a evidențiat dedicarea companiei pentru acceptare și diversitate. Campania se bazează pe conținut video și optimizare pentru YouTube și rețele sociale

Prin povești emoționante ale gazdelor și călătorilor, Airbnb și-a consolidat imaginea de brand inclusiv și primitor.

Elemente de succes

 • Mesaj social puternic
 • Povești emoționante și reale
 • Angajament față de diversitate

Dove – „Redefining Beauty”

Campania „Redifining Beauty” de la Dove este un hibrid între content marketing tradițional, optimizare pe website, mult text și mult video. 

Campania a fost lansată pentru a contesta stereotipurile de frumusețe și a promova încrederea în sine. 

Elemente de succes

 • Mesaj social puternic
 • Reprezentare diversă
 • Povești autentice

Mai multe resurse despre content marketing

Dacă te-a prins subiectul content marketing, îți recomandăm și alte resurse informaționale utile: